Ajankohtaiset / Aktuellt

 

2022 
Syksyn toimintaa! Höstaktiviteter!     
                     

Olemme varanneet 20 paikkaa WEST SIDE STORY-musikaaliin Vaasan Kaupunginteatteriin.

Esitys on lauantaina 24. syyskuuta klo 19:00.

Paikat ovat rivillä 7, johon on helppo pääsy.

 Sitova ilmoittautuminen perj. 2.9. mennessä.

johanna.teppo(at)pp.inet.fi  tai  050-4114132

Hinta jäseniltä 20 €, muilta 40 €.
Maksu perj. 16.9. mennessä tilille:
FI44 4970 1040 0364 57
Viite: 10 36264

Teatteriterveisin

Hallitus

Tämä ilmoitus lähetetään jäsenille sähköpostilla (niille, jotka ovat sen ilmoittaneet) ja on esillä Facebookissa ja omilla sivuilla www.vamusi.fi

======================================================================

Vi har reserverat 20 platser till musikalen WEST SIDE STORY i Vasastad teater.

Föreställningen är lördagen den 24 september kl. 19:00.

Platserna är på rad 7 och är lätt tillgängliga.

Bindande anmälan senast fredagen den 2.9.

johanna.teppo(at)pp.inet.fi eller 050-4114132.

Biljettpriset för medlemmar 20 €, övriga 40 €.

Inbetalning till konto FI44 4970 1040 0364 57 senast 16.9.

Referens 10 36264

Teaterhälsningar 

Styrelsen

Detta meddelande skickas till medlemmar via e-post (de som har meddelat den) och visas på Facebook och på våra egna sidor www.vamusi.fi

 
 
_____________________________________________________________________________
 
 
Jokaisella on oikeus olla elinluovuttaja. Viime vuonna Suomessa tehtiin 420 elinsiirtoa.
Määrä on vuosikymmenen toiseksi korkein koronapandemiasta huolimatta.
 
Jokaisella suomalaisella on oikeus toimia elinluovuttajana. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Tiedossa oleva elinluovutustahto kuitenkin varmistaa mahdollisuuden pelastaa toisen ihmisen henki.
 
Elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä yli 500 ihmistä. Kaikille siirrettävä elin ei löydy ajoissa. Kymmenesosa elinsiirtoa odottavista menehtyy odottaessaan. Elinluovuttaja voi antaa jopa kuuden ihmisen elämälle jatkoajan. – Jokainen, joka haluaa auttaa kuolemansa jälkeen pelastamaan toisen ihmisen hengen, voi ilmaista myönteisen elinluovutustahdon. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Myös ikääntynyt voi olla elinluovuttaja, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.
 
Elinluovutustahdon voi ilmaista paperisella elinluovutuskortilla, mobiilisovelluksella, kirjaamalla tiedon Omakantaan tai vain kertomalla sen läheisilleen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Elinluovuttajan oma tahto pyritään kuitenkin aina selvittämään. Tiedossa oleva tahto nopeuttaa ja selventää elinluovutusprosessia. Moni vaikeakaan perussairaus ei estä elinluovutusta, oleellista on, että luovutettava elin on terve. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B - tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen. –
Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa merkittävästi elämänlaatua. Suurin osa elinsiirron saaneista saa vuosia lisäaikaa ja palaa normaaliin elämään esimerkiksi opiskelemaan tai työhön. Elinsiirto on kirjaimellisesti lahja elämälle, Inomaa kertoo.
 
Eniten viime vuonna oli munuaisensiirtoja 268. Näistä elävältä luovuttajalta tehtyjä oli ennätykselliset 46. Tutkitusti terve ihminen voi luovuttaa turvallisesti toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Nykyään munuaisen luovuttaja voi olla lähiomaisen lisäksi myös kaukaisempi sukulainen, ystävä tai jopa tuntematon henkilö.
Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.
 
Maksansiirtoja tehtiin viime vuonna 75, haimansiirtoja 31, sydämensiirtoja 22 ja keuhkonsiirtoja 24.
 
Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteessa www.elinluovutuskortti.fi. Mobiilisovelluksen voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi nimellä elinluovutuskortti. (Luvut: HUS) Elinluovutus lyhyesti – Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa. – Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. – Sairastettu syöpä tai virusinfektioista esim. HIV ja virushepatiitti estävät luovutuksen. –
 
Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta. – Elinluovutuskortin voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi. – Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutuskortti-sovelluksen. – Tahdon voi kirjata myös Omakantaan

____________________________________________________________________________

Kiinnostaisiko yhdistystoiminta?

Olisiko sinulla tarmoa ja uusia ajatuksia Vaasanseudun munuais- ja maksayhdistyksen toimintaan? Siellä, kuten muissakin liiton yhdistyksissä, otetaan mielihyvin vastaan uusia ihmisiä yhdistyksen hallitukseen.
Merkityksellistä vaikuttamis- ja vapaaehtoistyötä voi toki tehdä myös hallituksen ulkopuolella.
Ole rohkeasti yhteydessä esim hallituksen jäseniin .
Sinua tarvitaan, ja ehkä voisit löytää vapaaehtoistyöstä jotain, mitä juuri sinä tarvitset !
___________________________________________________________________
 
Skulle föreningsverksamhet vara någonting för dig?
 
Skulle du ha energi och nya ide'er gällande verksamheten för Vasanejdens njur- och leverförening? 
Där, liksom inom förbundets övriga föreningar, tar man gärna emot nya medlemmar till föreningens styrelse. 
Betydelsefull påverkan och frivilligarbete kan man dock göra utanför styrelsen. 
Tveka inte att t.ex kontakta styrelsemedlemmarna. 
Du behövs och kanske just du personligen kunde få ut något av frivilligarbete!

________________________________________________________________________

Seuraamme korona-virus tilannetta ja ilmoitamme omilla sivuillamme www.vamusi.fi tai Facebookissa mahdollisista tulevista kahvilatreffeistä ja ompeluseuroista ym. toiminnasta.

Toimistolla ei ole päivystystä toistaiseksi. Uimahallilippuja saa tarvittaessa soittamalla yhdistyksen puhelimeen 050-4114132.

Lukekaa myös www.muma.fi sivuja. Siellä on tietoja liiton toiminnasta, vertaiskursseista ja edunvalvonnasta sekä korona-virus tilanteesta.

_________________________________________________________________________

Vi följer med corona-virusutvecklingen och informerar om event. kommande  kaffeträffar och syjuntor osv. på vår hemsida www.vamusi.fi  eller Facebook .

På kontoret har vi tillsvidare ingen dejourering.
Simhallsbiljetter kan fås via föreningen, tel: 050 411 4132.

Information om förbundets verksamhet, stödpersonsverksamhet, intressebevakning  och coronautvecklingen  hittar man på www.muma.fi 

 

 ____________________________________________________________________

HUOM! HUOM!

Jotta voisimme säästää postikuluja, ilmoitatko sihteerille toimivan sähköpostisi, vamusihallitus@gmail.com  tai johanna.teppo@pp.inet.fi luvan jäsenkirjeen ja tärkeän postin lähettämiseen jatkossa sähköisesti. Lähetä viesti:  Otsikolla/aiheella ”Vamusi kirje"                     
              
 _____________________________________________________________________            

 OBS! OBS!

Om du önskar få ditt medlemsbrev och viktig post elektroniskt i fortsättningen, meddela den gärna till sekreterare, vamusihallitus@gmail.com eller johanna.teppo@pp.inet.fi ,så kan vi spara in på postkostnader. Medlemsbrevet skickas med rubriken ”Vamusi brev”.

                                             Hallitus/Styrelsen