Ajankohtaiset / Aktuellt

 

2022                            


HUOM!!

Vuosikokous pidetään  keskiviikkona 11.5.22 klo 17:00-19:00.

Paikka: Pohyn tilat Korsholmanpuistikko 44, Vaasa, II-kerros , Vartti-neuvotteluhuone.

Käsiteltävinä asioina ovat sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Vuoden 2021 tilinpäätös, valitaan erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle uudet kahdeksi vuodeksi. Vahvistetaan vuoden 2023 toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä päätetään jäsenmaksun suuruus.  
                      
TERVETULOA!!!  Kahvitarjoilua!
_______________________________________________________________
 
Maksaviikko 9.–13.5.2022
 
Munuais- ja maksaliiton järjestämää Maksaviikkoa vietetään 9.–13.5.2022. Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä.
Rasvamaksa lisääntyy myös lasten ja nuorten keskuudessa. Maksaviikolla Munuais- ja maksaliitto vaatii, että tulevilla hyvinvointialueilla painopistettä on siirrettävä maksasairauksien varhaiseen toteamiseen, diagnostiikan lisäämiseen ja sairastuneiden elämänlaatuun.
Näin pystytään vaikuttamaan myös tulevaisuuden kustannuksiin kasvavalla sairausalueella.
 
Maksaviikolla Munuais- ja maksaliitto järjestää kaikille avoimen yleisöluennon, vaikuttajaseminaarin ja hoitajakoulutuksen. Maksa voi rasvoittua kaikenikäisillä -etäluento 9.5. klo 18–19.30 Rasvamaksa lisääntyy myös lasten ja nuorten keskuudessa. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Yleisöluennolla julkaistaan myös Munuais- ja maksaliiton tilaaman tuoreen maksatutkimuksen tulokset.
 
Luennolle voi osallistua osoitteessa:
https://virtual.liveto.io/maksaluento9522/maksaluento?access_key=8222.
________________________________________________________________________________

Maksasairauksien ja maksasyövän oikea-aikainen hoito -päättäjäseminaari 11.5. klo 8.30– 10.30
 
Maksasairauksien määrä nousee hälyttävästi Euroopassa ja myös Suomessa. Maksasairauksien ennaltaehkäisyyn, tunnistamiseen ja oikea-aikaiseen hoitoon on kiinnitettävä huomiota uusilla hyvinvointialuilla.
Seminaarin avaa eduskunnan munuais-, maksa- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus.
Seminaarissa esitellään tuore Euroopan maksajärjestön julkaisema Liver White Paper, jossa esitetään suositukset maksasairauksien tietoisuuden lisäämisestä, ennaltaehkäisystä ja varhaisesta tunnistamisesta.
Professori Perttu Arkkila kertoo Suomen maksasairauksien tilanteesta.
Seminaarissa esitellään myös Munuais- ja maksaliiton teettämän maksatutkimuksen tulokset.
 
Kansanedustaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Maria Guzenina pohtii maksasairauksien ennaltaehkäisyn järjestämistä uusilla hyvinvointialueilla.

Seminaaria voi seurata verkossa osoitteessa:
https://vimeo.com/event/2050939
 
_____________________________________________________________________________
 
 
Jokaisella on oikeus olla elinluovuttaja. Viime vuonna Suomessa tehtiin 420 elinsiirtoa.
Määrä on vuosikymmenen toiseksi korkein koronapandemiasta huolimatta.
 
Jokaisella suomalaisella on oikeus toimia elinluovuttajana. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Tiedossa oleva elinluovutustahto kuitenkin varmistaa mahdollisuuden pelastaa toisen ihmisen henki.
 
Elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä yli 500 ihmistä. Kaikille siirrettävä elin ei löydy ajoissa. Kymmenesosa elinsiirtoa odottavista menehtyy odottaessaan. Elinluovuttaja voi antaa jopa kuuden ihmisen elämälle jatkoajan. – Jokainen, joka haluaa auttaa kuolemansa jälkeen pelastamaan toisen ihmisen hengen, voi ilmaista myönteisen elinluovutustahdon. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Myös ikääntynyt voi olla elinluovuttaja, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.
 
Elinluovutustahdon voi ilmaista paperisella elinluovutuskortilla, mobiilisovelluksella, kirjaamalla tiedon Omakantaan tai vain kertomalla sen läheisilleen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Elinluovuttajan oma tahto pyritään kuitenkin aina selvittämään. Tiedossa oleva tahto nopeuttaa ja selventää elinluovutusprosessia. Moni vaikeakaan perussairaus ei estä elinluovutusta, oleellista on, että luovutettava elin on terve. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B - tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen. –
Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa merkittävästi elämänlaatua. Suurin osa elinsiirron saaneista saa vuosia lisäaikaa ja palaa normaaliin elämään esimerkiksi opiskelemaan tai työhön. Elinsiirto on kirjaimellisesti lahja elämälle, Inomaa kertoo.
 
Eniten viime vuonna oli munuaisensiirtoja 268. Näistä elävältä luovuttajalta tehtyjä oli ennätykselliset 46. Tutkitusti terve ihminen voi luovuttaa turvallisesti toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Nykyään munuaisen luovuttaja voi olla lähiomaisen lisäksi myös kaukaisempi sukulainen, ystävä tai jopa tuntematon henkilö.
Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.
 
Maksansiirtoja tehtiin viime vuonna 75, haimansiirtoja 31, sydämensiirtoja 22 ja keuhkonsiirtoja 24.
 
Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteessa www.elinluovutuskortti.fi. Mobiilisovelluksen voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi nimellä elinluovutuskortti. (Luvut: HUS) Elinluovutus lyhyesti – Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa. – Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. – Sairastettu syöpä tai virusinfektioista esim. HIV ja virushepatiitti estävät luovutuksen. –
 
Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta. – Elinluovutuskortin voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi. – Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutuskortti-sovelluksen. – Tahdon voi kirjata myös Omakantaan

____________________________________________________________________________

Kiinnostaisiko yhdistystoiminta?

Olisiko sinulla tarmoa ja uusia ajatuksia Vaasanseudun munuais- ja maksayhdistyksen toimintaan? Siellä, kuten muissakin liiton yhdistyksissä, otetaan mielihyvin vastaan uusia ihmisiä yhdistyksen hallitukseen.
Merkityksellistä vaikuttamis- ja vapaaehtoistyötä voi toki tehdä myös hallituksen ulkopuolella.
Ole rohkeasti yhteydessä esim hallituksen jäseniin .
Sinua tarvitaan, ja ehkä voisit löytää vapaaehtoistyöstä jotain, mitä juuri sinä tarvitset !
___________________________________________________________________
 
Skulle föreningsverksamhet vara någonting för dig?
 
Skulle du ha energi och nya ide'er gällande verksamheten för Vasanejdens njur- och leverförening? 
Där, liksom inom förbundets övriga föreningar, tar man gärna emot nya medlemmar till föreningens styrelse. 
Betydelsefull påverkan och frivilligarbete kan man dock göra utanför styrelsen. 
Tveka inte att t.ex kontakta styrelsemedlemmarna. 
Du behövs och kanske just du personligen kunde få ut något av frivilligarbete!

________________________________________________________________________

Seuraamme korona-virus tilannetta ja ilmoitamme omilla sivuillamme www.vamusi.fi tai Facebookissa mahdollisista tulevista kahvilatreffeistä ja ompeluseuroista ym. toiminnasta.

Toimistolla ei ole päivystystä toistaiseksi. Uimahallilippuja saa tarvittaessa soittamalla yhdistyksen puhelimeen 050-4114132.

Lukekaa myös www.muma.fi sivuja. Siellä on tietoja liiton toiminnasta, vertaiskursseista ja edunvalvonnasta sekä korona-virus tilanteesta.

_________________________________________________________________________

Vi följer med corona-virusutvecklingen och informerar om event. kommande  kaffeträffar och syjuntor osv. på vår hemsida www.vamusi.fi  eller Facebook .

På kontoret har vi tillsvidare ingen dejourering.
Simhallsbiljetter kan fås via föreningen, tel: 050 411 4132.

Information om förbundets verksamhet, stödpersonsverksamhet, intressebevakning  och coronautvecklingen  hittar man på www.muma.fi 

 

 ____________________________________________________________________

HUOM! HUOM!

Jotta voisimme säästää postikuluja, ilmoitatko sihteerille toimivan sähköpostisi, vamusihallitus@gmail.com  tai johanna.teppo@pp.inet.fi luvan jäsenkirjeen ja tärkeän postin lähettämiseen jatkossa sähköisesti. Lähetä viesti:  Otsikolla/aiheella ”Vamusi kirje"                     
              
 _____________________________________________________________________            

 OBS! OBS!

Om du önskar få ditt medlemsbrev och viktig post elektroniskt i fortsättningen, meddela den gärna till sekreterare, vamusihallitus@gmail.com eller johanna.teppo@pp.inet.fi ,så kan vi spara in på postkostnader. Medlemsbrevet skickas med rubriken ”Vamusi brev”.

                                             Hallitus/Styrelsen